Am fost intrebat de presa, de consultanti, de membri ai comunitatii financiare si de afaceri cum cred ca va evolua piata sanatatii din Romania si mai ales ce sanse are industria sanatatii de a se intoarce din negura lui 2009 si a se relansa in 2010.
Este o provocare sa previzionezi evolutia unei industrii premium, de inalta tehnologie, care fabrica anual peste 200 de milioane de unitati comerciale in peste 150 de concentratii si forme de prezentare, care aduce miliarde de lei la PIB, care a investit in ultimii cinci ani peste 500 mil. lei pentru dezvoltare si retehnologizare, care da de lucru direct la peste 15.000 de angajati si indirect la alti 100.000 si care capitalizeaza in orice moment piata sistemului de sanatate cu peste 800 mil. lei.
O industrie care s-a modernizat incontinuu, ajungand sa adere la exigentele de calitate impuse de forurile de reglementare din UE, SUA si Japonia, care a devenit cu adevarat globala exportand in peste 70 de tari din lume si care are in Romania centre de excelenta europene sau mondiale pentru operatiuni industriale, controlul si asigurarea calitatii, planificarea aprovizionarii, studii clinice si de bioechivalenta si farmacovigilenta.
Aceeasi industrie care in 2009 a inregistrat o degradare accentuata a performantei, o pierdere de mai mult de 10% din cota de piata in volume, o reducere cu peste 40% a productiei industriale si aproape o injumatatire a profitului operational.
O industrie care incaseaza banii pe serviciile prestate dupa mai mult de 240 de zile, fiind fortata sa crediteze sistemul sanitar, sa-si asume riscul de insolvabilitate al celorlalti jucatori si sa administreze eroic fluxul de numerar si pe muchie de cutit recapitalizarea operatiunilor.
O industrie ai carei principali operatori industriali au avut pe parcursul anului trecut lungi perioade de somaj tehnic si au redus peste 1.500 de