UE a finanţat cu 34, 5 milioane de euro flotele de pescuit din zona mediteraneeană, în ciuda avertizărilor oamenilor de ştiinţă. Populaţia tonului a scăzut cu 15% de când a început să fie exploatată, avertizează oamenii de ştiinţă. Din cauza pescuitului excesiv peştii au „intrat la apă“.
Uniunea Europeană a alocat subvenţii în valoare de 34,5 milioane de euro în perioada 2000-2008 pentru dezvoltarea flotelor de pescuit din zona Mării Mediterane, a dezvăluit comisarul european Joe Borg. Declaraţia a survenit după ce un parlamentar european spaniol a adus în discuţie, la sfârşitul anului trecut, cauzele dispariţiei tonului.
„Sunt şocat de amploarea subvenţiilor alocate pentru vasele destinate pescuirii tonului roşu", a mărturisit Raül Romeva i Rueda, reprezentant al Partidului Verde European. „Aceste sume dovedesc cât de ipocrită este Uniunea Europeană, care militează, pe de o parte, pentru conservarea speciilor de peşti şi încurajează, pe de altă parte, extinderea rapidă a unor flote care erau deja supradimensionate", a mai adăugat politicianul.
Mai bine de jumătate din cele peste 34 de milioane de euro a revenit Spaniei, în timp ce flotele franceze şi cele italiene au beneficiat de sumele importante rămase. O mică parte din bani a ajuns şi în Cipru, în Malta sau în Grecia, mai arată cotidianul „The Times".
100 de tone de peşte dintr-o singură captură
În mai bine de opt ani, aceste ţări au cheltuit 23 de milioane de euro din vistieria UE pentru a construi noi bărci, dotate cu cele mai moderne sisteme de prindere a peştilor şi care, la o singură ridicare a plaselor, pot strânge până la 100 de tone de peşte.
Asta chiar dacă una dintre marile probleme cu care se confruntă Europa se referă la numărul mare de vase ce „vânează" prea puţinul peşte rămas.
Vasele UE pot prinde anual până la 21.900 de tone de peşte ton, în timp ce