» In sesiunea septembrie-decembrie 2009, intre doua motiuni de cenzura si o inversunata campanie pentru prezidentiale, parlamentarii au lasat pe planul doi dezbaterea si adoptarea legilor.
» La Senat, de pilda, alesii au reusit performanta de a adopta doar opt propuneri legislative, in timp ce pe masa comisiilor stau peste 230 de proiecte.
» Marile restante ale anului 2009 sunt derivate din angajamentele Romaniei fata de organismele internationale, fie ca este vorba de monitorizarea Comisiei Europene in domeniul justitiei, fie de acordul cu FMI.
La registratura Senatului au ajuns in sesiunea de toamna nu mai putin de 256 de proiecte si propuneri legislative. Dintre acestea, doar opt au fost adoptate, reprezentand putin peste 3%. Zece proiecte sunt inscrise pe ordinea de zi a plenului, iar celelalte 238 se afla pe masa co-misiilor de specialitate. In rest, in rastimpul ramas intre doua motiuni de cenzura (una respinsa, cealalta adoptata) si zilele libere luate pentru a face in teritoriu campanie electorala, senatorii abia au apucat sa se ingrijeasca de rezolvarea restantelor mostenite din sesiunea parlamentara de primavara (februarie-iunie 2009). si in acest caz prioritate au avut ordonantele (simple sau de urgenta) si proiectele de lege semnate de Guvern.
Cifrele sunt similare si in cazul deputatilor, putine dintre cele 370 de propuneri legislative si proiecte de lege inregistrate in sesiunea de toamna reusind sa primeasca in plen votul alesilor.
Codurile de Procedura Penala si Civila, "urgenta" de zece luni
Sub presiunea Comisiei Europene si a raportului pe Justitie din iulie, parlamentarii au dezbatut pe repede-inainte Codul Penal si Codul Civil, pe care si-a asumat apoi raspunderea Guvernul PSD-PNL. Odata trecute emotiile raportului, politicienii au uitat ca s-au angajat sa finalizeze pana in iunie si dezbateri