Autorităţile judeţene se aşteaptă la o reducere de aproape 10% a sumelor care vor fi alocate Doljului în acest an.
Conducerea executivă a Consiliului Judeţean susţine că în acest an nu va începe investiţii noi, ci îşi va drămui banii astfel încât să le poată continua pe cele aflate în derulare. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, din estimările făcute de aparatul CJ, reiese faptul că bugetul din acest an va fi de 497 milioane de lei, faţă de 535 milioane, cât a fost în 2009. „Practic, bugetul va fi la un nivel de 92,83% faţă de anul trecut, adică o reducere de peste 38 milioane de lei”,a spus Prioteasa. Potrivit acestuia, cei mai afectaţi de scăderea drastică a bugetului vor fi salariaţii din sistemul de protecţie a copilului şi centrele de asistenţă a persoanelor cu handicap sau finanţarea programului „Cornul şi laptele”.
Şeful executivului doljean a mai spus că alocările către administraţiile locale din judeţ ar putea fi făcute în funcţie de nevoi. „Ne gândim să găsim o soluţie, o alocare pentru a asigura subzistenţa primăriilor astfel încât să nu mai existe administraţii locale fără bani de salarii sau utilităţi cum au fost anul acesta. Vom îndemna primarii să nu înceapă o investiţie nouă dacă nu au finanţare şi să se îndrepte spre continuarea investiţiilor”, a mai spus Prioteasa.
Ajutor pentru cofinanţare
Administraţiile locale care au câştigat finanţare prin măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală vor avea mari bătăi de cap din cauza cofinanţărilor mari. E vorba de 15 localităţi care au câştigat proiecte de 2,5-3 milioane de euro şi trebuie să se scotocească acum prin buzunare pentru a găsi 2% bani de cofinanţare şi alţi 19% pentru plata TVA-ului. Potrivit preşedintelui CJ, aceste primării ar putea fi sprijinite pentru a-şi putea plăti obligaţiile. „De exemplu, TVA-ul de 19% aferent fiecărui pr