O alimentaţie bogată în carne şi grăsimi creşte riscul apariţiei diabetului, însă efectele pot diferi în funcţie de sex şi de apartenenţa etnică, se precizează într-un articol publicat în revista “Diabetes Care” şi citat de Reuters.
Acesta reprezintă concluzia unui studiu concentrat asupra unor grupuri diferite de populaţie – americani albi, japonezi-americani şi hawaiieni nativi, cele din urmă grupuri fiind considerate cu cel mai mare risc de diabet.
De asemenea, despre hawaiienii nativi de ştie că sunt printre populaţia la care obezitatea este frecventă, aceasta fiind unul dintre principalele cauze care duc la declanşarea diabetului de Tip 2. Cu toate acestea, specialiştii explică, în cadrul noului studiu, că masa corporală nu este singura cauză a riscului crescut de diabet. În acest sens, ei demonstrează că japonezii-americani prezintă un risc mai crescut de diabet de Tip 2 faţă de conaţionalii lor albi, în ciuda faptului că, în medie, cântăresc mai puţin decât aceştia.
Motivul acestor discrepanţe pe considerente etnice nu a fost încă elucidat, însă, potrivit medicilor, un criteriu de diferenţiere poate fi acela al dietei care, independent de greutate, condiţionează riscul de diabet.
Noua cercetare arată că, printre cei aproximativ 8.600 de rezidenţi din Hawaii, cei care au adoptat o dietă bogată în “carne şi grăsimi” prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet după vârsta de 14 ani.
Grăsimile şi carnea, periculoase
Din rândul bărbaţilor, o cincime dintre aceia care consumă alimente precum carne, brânză, ouă, sau cereale rafinate sunt cu 40% mai predispuşi la diabet, în comparaţie cu aceia care au adoptat o dietă echilibrată.
În ceea ce le priveşte pe femei, riscul de diabet este cu 22% mai mare în rândul acelora care consumă alimente bogate în carne şi grăsimi.