Cristian Secosan, directorul general al filialei locale a concernului industrial german Siemens, crede ca efectele crizei se pot manifesta anul acesta cu o mai mare forta asupra afacerii pe care o conduce daca proiectele majore, cum sunt cele din energie, nu se vor debloca.
Daca anul trecut Siemens estima ca va reusi sa-si mentina afacerile la nivelul celor din 2008 mai ales datorita unor contracte pe termen lung in domenii cum ar fi energie, transporturi sau sanatate care si-au facut efectul si in 2009, in 2010 compania are nevoie de comenzi noi pentru a nu simti impactul crizei.
Secosan crede insa ca marile proiecte de producere a energiei electrice nu vor incepe nici anul acesta, in ciuda optimismului afisat de autoritati.
"Foarte multe investitii au fost oprite, cuvantul de ordine fiind reducerea costurilor. Pentru multi greul inca nu a trecut pentru ca, asa cum am facut si noi, au trait in 2009 din contractele pe termen lung castigate cu ani in urma. Acestea sunt particularitatile pietei. Din pacate, daca nu primim lucrari, efectele vor fi puternice, si sincer nu cred ca in 2010 vom asista la deblocarea unor proiecte majore, mai ales pe partea de productie de energie", spune Secosan, care a preluat de la jumatatea anului trecut conducerea afacerilor Siemens in Romania.
Germanii dezvolta pe plan local un business de peste 300 de milioane de euro, fiind unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si servicii pentru industria energetica. Alaturi de Siemens, mai activeaza pe aceasta piata gigantul american General Electric, grupul elvetian ABB sau francezii de la Areva.
Printre cei mai mari clienti ai Siemens pe segmentul energetic se numara companii precum Transelectrica sau Electrica, atat filialele privatizate, cat si cele controlate in continuare de stat.
Nimic important in 2010
Secosan nu crede ca