Editura Litera Internaţional a lansat recent un interesant volum, intitulat „Arhitectura. O istorie vizuală”. Inclusă în colecţia „Esenţial”, cartea este o trecere prin arhitectura lumii, din preistorie până în zilele noastre.
Structurată după norme enciclopedice, această istorie a geniului constructiv al omenirii este împărţită în 10 capitole, urmărind marile epoci istorice şi ale istoriei stilurilor.
Fiecare capitol începe cu o „Cronologie" şi o prezentare a caracteristicilor generale ale perioadei, ilustrate apoi cu cele mai importante construcţii ale fiecărei etape şi ale fiecărei civilizaţii.
Pentru cititor este o călătorie pasionantă de la construcţiile în chirpici ale Neoliticului mileniului al X-lea î.Hr. la construcţiile megalitice şi complexul Stonehenge din Epoca Bronzului, de la palatele minoice şi imensele construcţii miceniene din mileniul al II-lea î.Hr. la pramidele egiptene şi la templele greco-romane, de primele biserici creştine la arhitecturile budistă, chineză sau precolumbiană.
Urmează marile stiluri arhitectonice: Romanicul, Goticul, Renaşterea, Barocul, Neoclasicismul. Pe măsură ce ne apropiem de zilele noastre, tendinţele se diversifică, categoriile se multiplică, iar nerăbdarea inventivă schimbă conceptele şi structurile la intervale mult mai scurte. Rezultă o nouă modalitate de parcurgere a domeniului, în interiorul unui secol. Un capitol pentru veacul al XIX-lea şi două pentru răzvrătitul secol XX.
Din două în două milenii
În interiorul fiecărei perioade, cititorul se deplasează de la o zonă la alta. Construcţiile preistorice descrise aparţin mai multor arii geografice. Zona mediteraneană a primelor case din chirpici este urmată, la distanţă de aproape două milenii, de culturile similare din actualele Siria şi Irak. Cam tot două secole se scurg până la civilizaţia urbană a Bronzului din văile Tigrului şi