Costul micului dejun ar putea să explodeze în acest an din cauza calamităţilor ce au distrus culturile de cafea, de ceai şi de trestie-de-zahăr din America de Sud. Ţara noastră este dependentă de importurile de zahăr, motiv pentru care producătorii se aşteaptă ca preţurile să se majoreze, din martie, cu peste 40%.
Repercusiunile secetei provocate de fenomenul El Nino în America de Sud, de inundaţiile din India şi de speculaţiile financiare din Coasta de Fildeş şi din Vietnam se vor simţi şi în preţul cafelei, al zahărului şi al ceaiului consumat de români.
Principalii competitori de pe pieţele de profil din România spun că scumpirea acestor produse este iminentă după ce producătorii şi importatorii îşi vor termina stocurile de materie primă aduse din zonele calamitate.
„Orice mişcare internaţională de preţ are repercusiuni şi în România, care importă 75% din necesarul de zahăr, în special din Brazilia. Este posibil ca din martie, preţul zahărului să se majoreze cu cel puţin 40%", a declarat Ion Armenean, preşedintele Patronatului Producătorilor de Zahăr.
Preţuri mai mari la dulciuri
În Brazilia, preţul zahărului a crescut în 2009 cu până la 90%, cea mai mare majorare din ultimii 30 de ani, informează ziarul francez „Le Figaro". Totodată, India, al doilea producător mondial de zahăr după Brazilia, nu mai reuşeşte să facă faţă nici măcar cererii interne şi este nevoită să importe.
Ceaiul a cunoscut scumpiri şi mai mari, cu până la 95%, iar sucul de portocale cu 48,9%. La cacao, preţul a crescut anul trecut cu 32%, iar la cafea cu 11,6%, informează sursa citată. Creşterea preţului zahărului va duce, implicit, şi la scumpirea produselor dulci, spune Ion Armenean. „România are nevoie anual de 500.000 de tone de zahăr, din care doar un sfert este folosit de consumatorii casnici", a explicat Armenean.
Totodată, chiar dacă ne-am bucur