Dacă în 2009 solicitările lor au rămas doar pe hârtie, acum aceştia speră ca măsurile să fie puse în practică
Patronatele cer reducerea birocraţiei şi a fiscalităţii, creditarea sectorului privat, dar şi o mai bună cooperare cu partenerii sociali
2009 a fost un an deosebit de greu pentru mediul de afaceri din România. Un efect al crizei a fost închiderea firmelor private, care nu au mai putut face faţă acestei situaţii economice. Mediul de afaceri a solicitat Guvernului încă de la începutul anului să ia măsurile necesare pentru a combate o parte din efectele crizei, dar cererile acestora au rămas doar pe hârtie.
Dacă anul trecut nu s-a făcut mare lucru pentru întreprinzători, aceştia speră ca noul Guvern să fie mai receptiv la cererile lor. Astfel, printre principalele măsuri pe care mediul de afaceri consideră că ar putea fi benefice pentru economia românească se numără: reducerea birocraţiei şi a fiscalităţii, creditarea sectorului privat, dar totodată, şi o mai bună cooperare cu partenerii sociali. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, ne-a declarat că principala prioritate pentru noul Guvern ar trebui să fie o susţinere mai bună a IMM. ''Guvernul trebuie să fie alături de întreprinzători şi să-i susţină cu măsuri benefice şi nu doar cu vorbe cum a fost până acum. Vom înainta noului Guvern o listă cu 67 de măsuri care ar trebui adoptate în 2010. Astfel, odată cu adoptarea bugetului pe 2010, IMM ar trebui să primească 0,5% din PIB şi totodată să se adopte într-un final legea investiţiilor. Această lege a fost analizată de nenumărate ori şi tot de atâtea ori s-a amânat adoptarea ei. Tot de la începutul anului viitor sperăm să se generalizeze şi procedura de aprobare tacită'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Ovidiu Nicolescu.
Guvernul trebuie