În anul 2009 justiţia a avut de furcă atât cu infractori periculoşi, cât şi cu politicieni implicaţi în scandaluri cu interlopi.
Jaful armat, petrecut la 29 ianuarie 2009, la o casă de schimb valutar de pe strada 15 noiembrie din Braşov şi soldat cu doi morţi şi un rănit grav, a beneficiat succesiv de doi suspecţi principali, Serghei Gorbunov şi Serghei Gribenco, pe care însă i-a şi pierdut rapid: Serghei Gorbunov a demonstrat că în momentul comiterii jafului s-ar fi aflat la o sală de sport unde se antrena împreună cu zece bodiguarzi de la compania D.O. Security; iar despre Serghei Gribenco nu s-a mai ştiut nimic după arestare. De altfel, însăşi anchetarea lor a prezentat o serie de ciudăţenii: după ce arestarea lui Gorbunov a fost anunţată în direct la Antena 3 de Liviu Dragnea, proaspăt numit ministru de Interne, procurorii au aşteptat mai bine de o săptămână înainte de a-l audia... ca martor. Al doilea suspect, Serghei Gribenco, a fost arestat pe 24 februarie, când procurorii braşoveni şi-au dat seama că au nevoie de alt suspect principal.
Dosar fără anchetatori
Prezentat de ministrul de Interne Dan Nica drept un periculos infractor de talie internaţională, cu pregătire informativă, Gribenco nu opune nicio rezistenţă la arest şi aşteaptă mai bine de o lună până când procurorii se hotărăsc să-l audieze. La scurtă vreme după audiere însă, dosarul rămâne fără anchetatori, ambii procurori braşoveni care-l instrumentau fiind promovaţi: unul este numit de Ministerul Justiţiei director adjunct la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din Bucureşti, iar celălalt ocupă din luna aprilie un post câştigat prin concurs la DNA.
Drept urmare, dosarul crimelor de la Braşov se mută la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, unde se află şi acum. Gorbunov este, în prezent, judecat la Deva pentru o tâlhărie din 2003, dar presa îl uită repede, cum uită şi