Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a ameninţat CEZ, Petrom OMV şi Romgaz că nu vor mai primi autorizaţii pentru instalaţiile noi în cazul în care nu ajută comunităţile locale.
Şeful executivului doljean e de părere că, deşi au obţinut profituri uriaşe din exploataţiile zăcămintelor din Dolj, companiile din energie nu s-au prea deranjat să se implice în sprijinirea localităţilor pe raza cărora au instalaţiile de exploatare. „Oamenii au fost foarte afectaţi, în unele locuri, de instalaţiile de extracţie a petrolului şi a gazelor care le-au distrus drumurile, le-a infestat apa, le-a făcut necultivabile terenurile agricole şi le-au pus în pericol locuinţele şi chiar viaţa. Ar fi de dorit ca fiecare societate care exploateaza bogăţiile să se gândească la o strategie prin care oamenii să fie racordaţi la gaze, să aibă infrastructură de apă şi drumuri“, a spus Ion Prioteasa.
Romgaz, investiţii uriaşe în exploatarea zăcămintelor de gaze
Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că, în cazul în care societăţile nu au de gând să dea nicio mână de ajutor, nu vor mai primi autorizaţii de construire pentru instalaţiile din zăcămintele noi. „În condiţiile în care nu găsesc o astfel de soluţie, Consiliul Judeţean se gândeşte foarte intens să sisteze orice aprobare pentru exploatarea acestor zăcăminte“, a spus Prioteasa. Potrivit arhitectului-şef al judeţului, Radu Pappa, una dintre companiile cu cele mai mari investiţii în Dolj este Romgaz, care are în zona Gherceşti-Pieleşti un parc central de gaze şi şapte parcuri mici. Printre companiile vizate se numără şi CEZ, furnizor de energie electrică în tot judeţul. O altă societate intrată în vizorul CJ este Petrom OMV, care are câteva sute de sonde în zona de nord a judeţului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CEZ, Angelica Barbu, Grupul CEZ România se abţine de la orice come