Tendinta de scadere treptata a dobanzilor va continua anul acesta si la credite, si la depozite, anticipeaza bancherii, insa aceasta nu va stimula prea mult cererea de credite, bancile mari mizand pe o crestere a creditarii cu o singura cifra, in timp ce jucatorii mici pariaza pe ritmuri de 15-25%.
"Anticipam o crestere moderata, de o singura cifra, atat la credite, cat si la depozite. La creditare, cererea va fi usor mai ridicata pentru creditele de nevoi personale, inclusiv pentru carduri de credit, respectiv pentru creditele pentru capital de lucru in cazul firmelor", afirma Raluca Topliceanu, director executiv pe segmentul persoane fizice la Raiffeisen Bank.
UniCredit Tiriac Bank, un alt jucator din top 10, nu avanseaza prognoze de crestere a soldului creditelor, insa reprezentantii sai sustin ca banca va avea "o abordare agresiva" si la creditare, si pe depozite, in cazul finantarilor mizand tot pe creditul de consum. "Estimam o reluare a creditarii pentru companii incepand cu primul trimestru, iar pentru creditele retail ne bazam in principal pe creditele de consum si doar intr-o faza ulterioara pe cele ipotecare", afirma reprezentantii UniCredit. In cazul depozitelor atrase, banca are drept tinta cresterea cotei de piata cu aproximativ 20% pe segmentul persoanelor fizice, respectiv cu circa 10% pe cel al IMM-urilor, in conditiile in care a continuat sa depinda in mare masura de finantarile de la banca-mama.
Mult mai agresivi in prognoze sunt jucatorii mici, pentru care obtinerea unei cresteri a soldului creditelor cu doua cifre este mai la indemana avand in vedere baza de pornire mai modesta. "Ne-am propus o crestere de aproximativ 25% atat pe partea de credite, cat si pe cea de depozite. Ne pastram planurile de crestere a cotei de piata si a numarului de clienti si vom continua sa implementam strategia noastra pe termen lung de consolidare