Un porc murdar este un porc sănătos. Aşa se poate concluziona studiul efectuat pe purceluşi de un grup de cercetători de la Universitatea Aberdeen (Scoţia), publicat la sfârşitul anului trecut în revista Nature News. Faptul că purceluşii trăiesc într-un mediu murdar, încă din primele zile de viaţă, determină dezvoltarea "bacteriilor bune".
Potrivit acestui studiu, la maturitate aceşti porci au un sistem imunitar de invidiat. Cu mult mai apt de a face faţă bolilor decât sistemul imunitar al porcilor crescuţi într-un mediu septic, bineînţeles, special pentru efectuarea acestui studiu. Cercetătorii scoţieni au stabilit că, în cazul porcilor "murdari", intestinul lor produce 90% dintre "bacteriile bune", comparativ cu numai 70% în cazul porcilor care au beneficiat de multiple măsuri de igienă. Mai ales beneficiază de lactobacili, eficienţi în special în prevenirea tulburărilor intestinale şi a bacteriilor patogene, a salmonelelor şi a colibacililor.
Porcii, care au trăit în mod curent într-un mediu murdar, prezintă, de asemenea, mai multe limfocite T - globule albe care au o misiune importantă în răspunsul imunitar prin distrugerea celulelor (bacterii, celule canceroase) în care descoperă ca elemente străine. Cercetătorii scoţieni au mai stabilit că aceşti porci sunt, de-a lungul existenţei lor, mai rar subiectul unor reacţii alergice. În schimb, porcii care au beneficiat de un ambient îngrijit au fost mult mai expuşi reacţiilor inflamatorii şi unei creşteri anormale a nivelului colesterolului.
ÎNVĂŢAŢI DE LA PORCI
Aşadar, să fie adevărat că există nişte virtuţi ale murdăriei? Şi, dacă ţinem seama de ceea ce demonstrează cercetătorii scoţieni, putem să extrapolăm virtuţile murdăriei şi la om. Doctorul Denise Kelly, unul dintre autorii acestui studiu, nu exclude faptul că "aceleaşi bacterii se dezvoltă şi la om, şi la porc, du