Urmând exemplul României, Bulgaria va introduce o procedură mai rapidă pentru cei care doresc să devină cetățeni bulgari. Autorităţile de la Sofia intenţionează să elimine, astfel, „intermediarii“ şi corupţia. Cei mai avantajaţi vor fi tinerii străini care studiază în Bulgaria.
Guvernul bulgar va discuta săptămâna aceasta amendamentele pe care vrea să le introducă în Legea cetăţeniei. Modificările urmăresc să elimine corupţia şi să accelereze procesul de redobândire a cetăţeniei, văzută ca o soluţie la criza demografică.
Anunţul a fost făcut de ministrul pentru bulgarii din diaspora, Bojidar Dimitrov. Potrivit oficialului, majoritatea celor 2,5 milioane de persoane de origine bulgară care trăiesc în Macedonia, Albania, Kosovo, România, Ucraina, Republica Moldova, Rusia şi alte foste republici sovietice, dar şi în Turcia şi Grecia doresc să obţină paşapoarte bulgăreşti, iar 70% din ele vor să se mute definitiv în Bulgaria.
„Intermediarii" Rămân fără „afacere"
Cele mai semnificative modificări se referă la eliminarea „intermediarilor" în procesul de solicitare a cetăţeniei, precum şi la stabilirea unor termene-limită stricte pentru a răspunde unei astfel de cereri.
În plus, eliberarea certificatelor care atestă originea bulgară va reveni Agenţiei de Stat pentru Bulgarii din Străinătate, şi nu Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) şi Ministerului de Interne, instituţiile abilitate până acum să verifice originea etnică a solicitantului.
Ministrul Dimitrov a spus că vechea legea are multe lacune, ceea ce a dus la apariţia unei mafii care are profituri intermediind obţinerea cetăţeniei bulgare.
Astfel, potrivit prevederilor actuale ale legii, un intermediar trebuie să colecteze şi să înainteze actele necesare. În plus, pentru că nu este prevăzut un termen-limită pentru a răspunde unei cereri de redobândire a cet