Lichiditatea totală a pieţei nu a depăşit cu mult două milioane euro
Debutul de an la Bursa de Valori Bucureşti nu a avut efervescenţa din alţi ani. Prima sesiune de tranzacţionare a fost caracterizată de o lichiditate extrem de redusă, rulajele din piaţa regular cifrându-se la numai 6,5 milioane lei. Activitatea limitată din piaţa acţiunilor a fost parţial compensată de transferurile de 3,3 milioane lei cu titluri de stat, toate efectuate pe emisiunea cu scadenţa pe 5 martie 2014 (B1403A).
A fost, în ansamblu, o şedinţă pozitivă, cu aprecieri la nivelul tuturor indicilor care s-au menţinut "pe verde" pe parcursul întregii zile. Deschiderea a fost pozitivă, iar o slăbire a susţinerii la cumpărare în jurul prânzului nu a fost de natură să determine o coborâre a indicilor principali sub valorile de referinţă. Aceştia au revenit pe o tendinţă ascendentă în ultimele ore de tranzacţionare, chiar dacă cea mai mare parte a cotaţiilor nu au mai revenit în zona maximelor intraday. Situarea indicilor europeni cu aproximativ un procent peste reperul şedinţei precedente a fost de natură să îi încurajeze pe investitorii de la BVB. Astfel, indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a apreciat cu 1,29%, până la nivelul de 4.751,08 puncte, în timp ce indicele compozit BET-C a urcat cu 0,98% faţă de referinţa de anul trecut. Cel mai important avans (+2,35%) l-a consemnat indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, care a ajuns la valoarea de 24.447,73 puncte.
Cea mai bună lichiditate, cu transferuri însumând 1,61 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), care au crescut cu 1,75%, până la un preţ de 1,16 lei/acţiune. Acestea au fost urmate, îndeaproape, de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au câştigat 2,36%, până la nivelul de 1,3 lei/acţiune. Pe locul trei în topul rulajelor s-au situat titlurile SNP Pet