Fondurile de investitii americane administrate de Artio Global (fosta Julius Baer Investment Management) au ajuns la finele lunii octombrie 2009 la o expunere de 125 de milioane de dolari pe bursa de la Bucuresti, in crestere cu circa 71% fata de sfarsitul lunii ianuarie a anului trecut, in conditiile in care si-au lichidat o serie de participatii in companii mai mici si si-au diminuat detinerile la BRD si Petrom, cele mai mari companii de pe piata locala. Cresterea s-a datorat scumpirii actiunilor detinute in portofoliu.
Artio Global ramane astfel cel mai mare investitor strain de pe Bursa, detinand la sfarsitul lunii octombrie circa 0,7% din capitalizarea companiilor de pe piata locala (exceptand Erste Bank), de 17,25 mld. dolari, potrivit calculelor ZF.
Artio Global a inregistrat cele mai bune randamente anul trecut pe actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC), unde detine 2,3% din capital, care i-au adus in noua luni un profit de 7,2 mil. dolari. Actiunile RRC s-au triplat anul trecut, in asteptarea lansarii unei oferte publice de preluare de catre actionarul majoritar. SIF-urile, care au castigat in medie 90% anul trecut, i-au adus fondului american un profit de peste 4 mil. dolari in perioada 31 ianuarie - 31octombrie 2009.
Cele doua fonduri administrate de Artio Global si-au diminuat participatiile la BRD si Petrom pe parcursul anului trecut. Fondurile au vandut circa 0,6% din BRD, reducandu-si participatia la 0,77%, iar la Petrom si-au redus expunerea de la 1,46% la 1,43%.
De asemenea, fondurile au vandut o parte din actiunile detinute la producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) si la Dafora Medias (DAFR) si si-au lichidat detinerile la Ardaf si Farmaceutica Remedia Deva (RMAH). Pe de alta parte, Artio Global a refuzat sa-si vanda participatia de 2,86% detinuta la compania farmaceutica Zentiva Bucuresti (SCD),