Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) continuă să scadă. În sondaje. Ca număr de susţinători în regiune. Dar şi ca număr de deputaţi în Parlament. Tendinţa este în scădere pentru comunişti la toate capitolele. Dacă se păstrează acese tendinţe, în mai puţin de un an, când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate, PCRM va acumula cu greu cca 20 – 30 de mandate de deputat în Parlament.
Pe de altă parte, într-o situaţie asemănătoare este şi Alianţa Moldova Noastră (AMN). După ultimul congres, şansele de reanimare a formaţiunii lui Urechean sunt minime. Dacă nu vor fi operate schimbări esenţiale, AMN va rămâne sub pragul electoral la următoarele alegeri. Şi asta nu e glumă. Chiar dacă Urechean mai trăieşte uneori cu iluzia că este în fruntea partidului care va obţine “peste 50% la alegeri”, oameni mai tineri, cum este şi vicepremierul Victor Osipov, sunt conştienţi de situaţia partidului. Soluţia optimă pentru AMN ar fi fuziunea cu unul dintre partidele puternice din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţia de partide de la guvernarea R. Moldova.
Şi Partidul Liberal (PL) se află într-o situaţie deocheată. În perioada guvernării comuniste, PL a fost cel mai avantajat partid din punct de vedere al imaginii, datorită faptului că Dorin Chirtoacă era la cârma primăriei capitalei şi era considerat adversarul nr. 1 al PCRM şi, respectiv, a lui Voronin. După dispariţia presiunilor de la Guvern, Chirtoacă a nimerit într-un “con de umbră” a vieţii publice. Plus, alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi, ca urmare, şi de preşedinte interimar al ţării, cred că dezavantajează PL pe termen mediu şi lung. PL ar putea creşte în % dacă la viitorul congres al partidului Dorin Chirtoacă va fi ales preşedinte.
Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PDM) sunt, în acest moment, partidele cu cel ma