Deşi lucrările de modernizare a Salinei Turda s-au finalizat, accesul turiştilor este în continuare interzis în zona minei Rudolf şi a lacului subteran. „Adevărul de Seară” a reuşit, însă, să intre zonele restricţionate ale Salinei Turda, obţinând imagini în premieră cu terasele de pe insula de sare din adâncuri.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI
Turiştii sunt sfătuiţi la intrare în Salină să nu coboare în mina Rudolf. „Accesul e interzis, încă se lucrează”, ni se spune la intrare. Nici alţi vizitatori nu mai au răbdare. Deşi sunt funcţionale, lifturile panoramice sunt încremenite, unul la balustrada superioară, celălalt la baza sălii uriaşe.
O mână de muncitori, chemaţi de urgenţă din concediu funcţionează şi pe post de paznici. Vigilenţa lor a fost încercată de un grup de pensionari, care s-a oprit între scările de lemn vechi de peste un secol şi jumătate şi liftul panoramic.
Puteau să se „refugieze” în mina Gisella, unde e amenajată baza de tratament balnear, singura inaugurată oficial. „De aici se văd însă toate obiectivele, pistele de golf şi bowling, amfiteatrul, lacul”, ne explică Mihai Ardeleanu, un turdean obişnuit cu atmosfera. A prins toate etapele lucrărilor. „Mai au puţin şi vor termina cu totul”, ne spune Ardelean.
Costin Voicu, un constănţean aflat în trecere prin Turda se uită de pe balustrada consolidată, spre fundul lacului din mina Franz Joseph. Oscilează între admiraţie şi rezervă. „Parcă era mai interesant aşa natural, înainte. E prea modern”, spune Voicu.
O pasarelă duce pe insula de sare, înţesată de terase de lemn. „Este lemn stratificat special”, ne spun muncitorii aflaţi la o bere în pauza de masă. Mai sunt doar retuşuri de făcut. „Strângem un şurub, astupăm o fisură. 99,99 la sută este gata”, ne asigură unul dintre ei.
Acesta lucrează încă de la demararea lucrăril