Cu o speranţă de viaţă dintre cele mai reduse din Europa, românul mediu are cele mai multe ore lucrate de-a lungul carierei. Din statisticile oficiale reiese un personaj care chiar face „totul pentru casă“: munceşte peste măsură, cheltuie aproape toate veniturile şi pleacă rar în vacanţe.
Diverşii indicatori statistici referitori la viaţa şi economiile personale ale populaţiei din România creionează un profil al „poporeanului" mediu care, deşi are una dintre cele mai reduse puteri de cumpărare din Europa (11.500 de dolari anual, faţă de media de 25.100 de dolari a concetăţenilor din UE), îşi trăieşte viaţa cu maximă intensitate.
Citiţi şi:
Piaţa joburilor din Vest, îngheţată până la vară
O perioadă cam scurtă, dacă luăm în calcul speranţa de viaţă de numai 69 de ani la femei, respectiv 77 de ani la bărbaţi - pe ultimele locuri între cetăţenii din ţările membre UE.
În acelaşi timp, având în vedere media de 40 de ore de muncă pe săptămână (la care se mai adaugă cinci ore de muncă suplimentară), putem spune că românul nostru se numără printre cei mai harnici europeni (media UE este de 42 de ore pe săptămână). Altfel spus, din statisticile oficiale rezultă că românul trăieşte puţin, dar munceşte mult.
Reproducem, în continuare, principalele trăsături ale „românului din statistici", aşa cum rezultă exclusiv din datele oficiale raportate de-a lungul timpului de Institutul Naţional de Statistică, BNR sau alte instituţii publice.
Peste 45 de ani în „câmpia" muncii
Pe la 19 ani se angajează, apoi iese la pensie în jurul vârstei de 65 de ani, dar preferă să muncească şi după aceea. Cetăţeanului nostru virtual, ca persoană activă, îi revine mai mult decât un asistat social, adică 0,8 pensionari şi 0,4 şomeri sau din alte categorii (de regulă, persoane defavorizate ori cu dizabilităţi). O statistică a Eurostat arată că acest raport