Oraşul olandez celebru pentru ceramica sa albastră pare un Amsterdam la scară mică. Nu are la fel de multe canale sau biciclete, însă podurile ce se întind elegant peste canale şi străzile strâmte îl conduc pe călător printr-un oraş cu numai 96.000 de locuitori, dar cu o istorie frumoasă ce poate fi citită pe zidurile vechi, nu numai în cărţi. Sursa: Andreea Dogar În centrul vechi al oraşului, casele tipice zvelte şi înguste se întind de o parte şi de alta a canalelor. De multe ori, trecătorul se simte copleşit de culoarea roşiatic-maronie a cărămizilor ce îl înconjoară din toate părţile, de la caldarâm la casele cu ferestre arcuite şi obloane.
Piaţa centrală este dominată de două edificii: dacă Biserica Nouă se impune prin turnul său gotic înalt de aproape 109 metri, Primăria construită în stil renascentist abundă în ornamente fastuoase.
Înălţată în 1620, ea a fost ridicată în jurul unui turn gotic din secolul al XIII-lea ce fusese folosit ca închisoare. Exemplul dat de orăşenii secolului al XVII-lea a fost preluat şi în epoca modernă, iar multe dintre casele din centrul istoric, deşi nou-construite, se integrează perfect în arhitectura tipică a orăşelului.
CENTRUL ISTORIC. Piaţa principală a oraşului e plină de cafenele, anticariate şi magazine cu suvenire
Construcţia Bisericii Noi a început în 1383 şi s-a terminat abia în 1510. În urma revoltelor iconoclaste din 1572, biserica romano-catolică a fost transformată într-una protestantă. În catedrală se află criptele regale, deasupra cărora a fost construit mausoleul lui Wilhelm de Orania (1533-1584). Cel considerat „părintele fondator” al Olandei a fost primul din familie înmormântat aici, după ce a fost asasinat la reşedinţa sa din Delft, Het Prinsenhof.
NIEUWE KERK. Biserica Nouă este a doua cea mai înaltă catedrală din Olanda În