În această seară, la biserica Sfânta Maria, membrii comunităţii armene din Constanţa participă la slujba din Ajunul Crăciunului.
Armenii, la fel ca adepţii Bisericii Copte din Egipt şi a celor Abisiniane, Asiriane şi Indiane din Regiunea Malabar sărbătoresc Crăciunul, odată cu Botezul Mântuitorului Iisus. În ziua de Ajun, membrii comunităţii care au ţinut post 50 de zile se spovedesc, se împărtăşesc şi sunt unşi cu mir sfânt, pregătit doar odată la şapte ani la Patriarhia Erevan. Ulterior, aceştia primesc colindătorii care vestesc Naşterea Domnului şi cinează în familie, potrivit protoiereului Parohiei armene Sfânta Maria din Constanţa, părintele Avedis Mandalian, citat de Rompres.
În prima zi a Crăciunului, armenii participă la Sfânta Liturghie şi sfinţirea Aghiesmei Mari, cu mir, de către preot. Urmează apoi adresarea urării tradiţionale „Cristos dzănav iev haidnetzav!" - Hristos S-a născut şi S-a arătat, şi răspunsul „Orhneal e haidniutunăn Cristosi!" - Binecuvântată este arătarea lui Hristos! Meniul mesei tradiţionale din această zi este compus din peşte preparat cu orez, sarmale în frunză de viţă umplute cu orez, stafide, mentă şi ceapă, ciorbă, pui umplut cu amestec de măruntaie, brânzeturi, pastramă din berbec sau vită, sugiucul, ghiudemul, iaurt sau dulciuri. De asemenea, nu lipseşte rachiul din dude sau caise şi vinul dulce. În această seară, la biserica Sfânta Maria, membrii comunităţii armene din Constanţa participă la slujba din Ajunul Crăciunului.
Armenii, la fel ca adepţii Bisericii Copte din Egipt şi a celor Abisiniane, Asiriane şi Indiane din Regiunea Malabar sărbătoresc Crăciunul, odată cu Botezul Mântuitorului Iisus. În ziua de Ajun, membrii comunităţii care au ţinut post 50 de zile se spovedesc, se împărtăşesc şi sunt unşi cu mir sfânt, pregătit doar odată la şapte ani la Patriarhia Erevan. Ulterior, aceştia primesc colindătorii c