Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca decizia de a concedia 15.000 de angajati din invatamant in aceasta toamna a fost luata in urma unor calcule foarte complicate, "greu de inteles". Ideea de baza este ca, incepand cu anul scolar viitor, sa se aplice si in sistemul de invatamant preuniversitar metoda de finantare folosita in sistemul universitar.
Incepand cu 1 septembrie 2010, salariile profesorilor din invatamanul preuniversitar se vor aloca in functie de costurile per elev, metoda care se aplica deja in universitati, si nu in functie de numarul de posturi ocupate de cadrele didactice, ca pana acum, ceea ce va duce la reducerea numarului de posturi cu 15.000. In Romania invata in prezent peste 3,2 milioane de elevi si aproximativ 1,2 milioane de studenti.
In prezent, de la buget se aloca anual o suma de bani pentru salariile profesorilor direct proportionala cu numarul de cadre didactice. Incepand cu toamna acestui an, statul nu va mai da bani fiecarei institutii de invatamant in functie de numarul de profesori, ci in functie de numarul de elevi scolarizati in aceasta institutie.
"Spre exemplu, statul cheltuie cu fiecare elev de gimnaziu din mediul urban cate 2.857 de lei (680 euro) pe an, iar cu elevii din mediul rural - cate 3.494 de lei (830 euro) anual. Un procent de 83% din acest cost il reprezinta salariile profesorilor", a declarat pentru ZF Melania Vergu, consilier al ministrului educatiei Daniel Funeriu si purtator de cuvant in Ministerul Educatiei. Restul de bani, de 17% din costurile alocate de stat pentru fiecare elev, sunt folositi pentru achizitia de manuale, mobilier scolar, programe de tipul "Cornul si laptele" sau pentru acordarea de burse. "Se vor face o serie de analize pana la sfarsitul anului si se vor face ajustarile de bugete, care se vor transforma in ajustari de posturi. Asa s-a ajuns la cifra de 15.000 de dispon