Preţurile bunurilor de consum au crescut în 20 de ani cu 336.522%. Un leu din iunie 2005 era egal cu 0,000379 lei faţă de un leu din octombrie 1990 (în sensul că avea o putere de cumpărare de acea valoare). După ce trecem la euro ca monedă naţională şi după ce depăşim şocurile adoptării noii monede abia atunci se poate pune economia pe picioare. GdS a efectuat o analiză a trecutului economico-monetar, utilizând date de la Banca Naţională a României (BNR) şi Institutul Naţional de Statistică (INS).
S-au împlinit două decenii de când românii au trecut la capitalism, adaptat la condiţiile din ţara noastră. GdS a publicat primul articol legat de acest subiect luna trecută, prezentând unde ne situăm în acest moment în ceea ce priveşte importanţa locului de muncă, gradul de îndatorare şi evoluţia firmelor şi a economiei subterane. În articolul de astăzi abordăm evoluţia României în ultimii 20 de ani privind masa monetară în circulaţie, scăderea continuă a puterii de cumpărare a monedei şi arătăm cum s-au împrumutat românii din bănci în toţi aceşti ani. O analiză realizată de BNR Dolj, utilizând şi cifre de la INS, ne arată cum s-a descurcat România pe domeniile prezentate mai sus în ultimele două decenii. Pentru a separa lucrurile şi pentru acurateţea datelor, BNR a prezentat evoluţia indicatorilor solicitaţi de GdS astfel: până în anul 2005 - exprimaţi în lei vechi, din iunie 2005 şi până la finele lui 2009 - exprimaţi în lei noi (RON), după denominarea monedei naţionale, adică după tăierea a patru zerouri din „coada“ leului românesc.
De asemenea, prezentăm ce se poate întâmpla în viitor (2014-2015), după ce vom trece la euro ca monedă naţională. Acesta fiind cel mai important eveniment aşteptat de acum înainte din punct de vedere economic.
Mai mulţi bani în circulaţie, putere de cumpărare scăzută
Potrivit BNR Dolj, la finalul anului