Miraculosul punct luminos, apărut pe cerul Galaţiului chiar în noaptea dintre ani printre miile de petarde şi artificii, a fost văzut şi de „ochi” specializaţi.
APASĂ AICI CA SĂ VEZI IMAGINILE SPECTACULOASE FILMATE PE CER
Ovidiu Tercu, muzeograf în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii din Galaţi a stat toată noaptea cu ochii pe cerul oraşului pentru a prinde în direct eclipsa parţială de lună din acea seară.
„Am văzut şi eu acel punct luminos, cam în jurul orei 00:10. Din punctul meu de vedere, cred că a fost Staţia Spaţială Internaţională, ISS – cum ar zice cei de la NASA”, ne-a declarat muzeograful.
Şi pentru a demonstra că acesta nu vorbeşte din amintiri, trebuie să spunem că Ovidiu Tercu este cel care s-a ocupat în detaliu de amenajarea noului Planetariu din cadrul Muzeului, dar şi de aducerea la Galaţi a celui mai performant observator astronomic din România.
Colegii lui de birou nu sunt de acord însă cu ipoteza emisă şi spun că acel punct luminos ar fi aparţinut unei rachete de semnalizare, trasă de armată, cel mai probabil de la Poligonul din Smârdan.
NASA confirmă prezenţa ISS în zona României
Din datele prezentate de site-ul oficial al NASA, Staţia Spaţială Internaţională poate fi văzută din patru zone ale ţării, la ore diferite. Pentru zona Galaţi, putem lua ca puncte de referinţă oraşele Iaşi şi Bucureşti. Intervalul orar în care satelitul poate fi văzut este, potrivit prezentării pe site-ul NASA, 05:27 PM şi 07:14 PM. În condiţiile în care punctul luminos a fost reperat pe cerul Galaţiului în jurul orei 00:10, nu este exclus ca opinia muzeografului Ovidiu Tercu să fie reală.