…asadar ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat: in PSD se inmultesc vocile care cer reforma – si o fac pe un ton din ce in ce mai apasat. Vasile Dancu revine astazi cu o noua radiografie a situatiei din PSD, in care vorbeste despre nevoia de a discuta pe baza de programe alternative, nu de persoane; despre viziuni, nu despre “echipe”. In treacat, il felicita si pe Adrian Nastase pentru deschiderea pe care a aratat-o fata de intelectualii de stanga in vremea in care era prim-ministru. Sa nu ne lasam, insa, inselati de aparente: viziunea lui Nastase difera fundamental de cea propusa de catre Dancu. Adrian Nastase regreta pierderea “verticalei decizonale” in PSD si inmultiera centrelor de putere. Dancu, in schimb, propune descentralizarea prin sporirea democratiei interne – un termen care, cred, ii mai da si astazi cosmaruri lui Nastase.
Aceeasi diferenta de viziune se manifesta si la partidul castigator – PDL. Surprinzator, dar ceea ce n-a reusit Elena Udrea sau EBA a reusit Honorius Prigoana – si anume sa-i scoata din mutenie pe cativa dintre intelectualii partidului (e vorba despre Cristian Preda si Sever Voinescu). Mai mult sau mai putin voalat, fiecare dintre cei doi si-a manifestat nemultumirea fata de candidatura tanarului Prigoana si, mai ales, fata de retorica intrebuintata – reforma statului. N-ar trebui sa incepem cu reforma partidelor? – se intreaba Cristian Preda pe blog, mai degraba retoric.
Replica lui Emil Boc nu s-a lasat asteptata: “Domnii Voinescu si Preda au mai putina experienta politica in partid, fiind si mai noi, astfel incat daca vor partidipa mai mult la dezbaterile interne care au avut loc, se vor lamuri“, a declarat marti seara Emil Boc, citat de realitatea.net. Bate saua sa priceapa iapa.
Iapa se pare c-a priceput, pentru ca Preda revine si el: “Nu stiu la ce se refera premierul. Cred ca nu il avea in vedere pe Pre