Serviciul datoriei publice guvernamentale a ajuns in 2009 la 13,3 mld. euro, mai mare cu 10 mld. euro fata de 2008, din cauza cresterii refinantarilor titlurilor de stat in conditiile in care Finantele s-au imprumutat pe perioade foarte scurte.
Pentru 2010, Finantele estimeaza diminuarea serviciului datoriei, respectiv a sumelor platite in contul datoriei reprezentand rate si dobanzi, cu aproximativ 2,2 mld. euro, la 11,1 mld. euro. Refinantarile de titluri de stat reprezinta in 2009 un procent de 82,4% din totalul serviciului datoriei publice guvernamentale, dublu fata de 43,1% cat au reprezentat in 2008.
Pe parcursul anului trecut deficitul extern s-a mutat de pe traiectoria sectorului privat pe sectorul public.
Deficitul bugetar a devenit o amenintare, reflectandu-se si in datoria externa totala, din cauza necesitatilor in crestere ale statului de a se imprumuta pentru a-si acoperi cheltuielile. Datoria externa a sectorului guvernamental a ajuns dupa noua luni la 12,5 mld. euro, in urcare cu circa 2,2 mld. euro comparativ cu sfarsitul anului 2008, potrivit datelor BNR.
In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fi finantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurat aproape doua treimi din necesarul de finantare. Astfel, finantarea externa va acoperi deficitul bugetar de anul viitor de 31,9 mld. lei in proportie de 54,5%, echivalentul a 17,4 mld. lei, conform estimarilor Ministerului Finantelor.
In 2009, finantarea externa a reprezentat 34,1%.
Datoria publica a crescut intr-un ritm alert anul trecut pentru ca statul s-a imprumutat masiv atat la bancile locale, cat si la institutiile financiare internationale pentru a compensa scaderea veniturilor la buget.
In acest an, datoria publica guvernamentala va urca la 30,6%, comparativ cu