Dacă multe dintre premiere nu vor fi împinse pentru 2011, anul acesta ne aşteaptă la cinema peste 15 filme româneşti noi.
Unele sunt restanţe ale lui 2009, altele încă se află în laborator, la postproducţie. Vor reveni pe marele ecran Cristi Puiu, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu sau Radu Gabrea.
După cinci ani de la „Moartea domnului Lăzărescu”, Cristi Puiu finisează „Aurora”, probabil cel mai aşteptat film al anului. O „crime story” de Bucureşti în care eroul (de fapt, antieroul) e un inginer metalurgist divorţat, tată a două fetiţe şi recent demisionat.
Filmul e cu atât mai interesant cu cât Cristi Puiu s-a încumetat să preia rolul personajului pe care l-a conturat el însuşi. A şadar, triplă ipostază pentru Puiu şi o dra mă despre mecanismele care ne împing spre crimă.
„Aurora” a costat circa 1,4 milioane de euro (din care 400.000 obţinuţi de la Centrul Naţional al Cinematografiei - CNC) şi va trece probabil prin festivaluri înainte de a rula în săli.
Fapte de război şi propagandă
Reacţiile entuziaste din această toamnă, la Festivalul de la Salonic, prefigurează două surprize pentru 2010: „Caravana cinematografică”, a lui Titus Munteanu, şi „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Netzer.
Veteranul televiziunii publice, cu 43 de ani de carieră în spate, se mută pe marele ecran cu o dramă subtilă (după o nuvelă de Ioan Groşan) despre cum se insinuează dictatura în vieţile oamenilor. În anii ’50, un tânăr activist (Dorian Boguţă) ajunge într-un sat cu misiune de la partid să proiecteze un film de propagandă.
O dramă despre singurătate, demnitate şi dezrădăcinare conturează şi Călin Netzer în „Medalia de onoare”, în care Victor Rebengiuc joacă rolul unui pensionar medaliat pentru fapte de război. După cum a anticipat „Variety”, pelicula nu va trece neobservată pri