Virozele respiratorii banale, răcelile comune ne complică destul viaţa în acest sezon. Simptomele sunt deja cunoscute: nas înfundat sau cu secreţii abundente, gât iritat, tuse. De obicei, însă, oricât de deranjante, acestea nu afectează serios sănătatea şi activitatea adulţilor şi copiilor, trecând fără probleme după câteva zile de îngrijire.
În unele cazuri, ele pot duce la diverse complicaţii produse de virusuri sau de bacterii. Aşa sunt sinuzita, otita medie, angina, bronşita, bronşiolita, laringita, pneumonia etc. Dacă de cele mai multe ori virozele respiratorii se tratează la domiciliu prin măsuri sau medicamente care urmăresc ameliorarea simptomelor, în cazul complicaţiilor este nevoie de un consult medical şi acesta trebuie făcut la timp, mai ales în cazul copiilor, la care se pot dezvolta rapid complicaţii mai grave (bronşiolita, crup).
SINUZITA
Complicaţiile pot apărea în cursul evoluţiei răcelii, când se observă o agravare continuă a manifestărilor sau după un anumit interval asimptomatic, după o aparentă vindecare, când simptomele revin cu o mai mare virulenţă.
Probabil cea mai frecventă complicaţie este sinuzita. Ea constă în inflamaţia mucoasei care căptuşeşte sinusurile, cu creşterea secreţiei locale şi blocarea orificiilor de comunicare cu cavitatea nazală, astfel încât în secreţiile care stagnează la acest nivel se produce o proliferare a germenilor. Sinuzita se manifestă prin dureri în zonele sinusale (frunte, oasele feţii, în jurul ochilor), secreţie nazală groasă, galben-verzuie, tuse iritativă, însoţite sau nu de febră, simptome care persistă mai mult de o săptămână. Diagnosticul este pus de medicul de familie, care poate recomanda şi un consult ORL.
OTITA MEDIE
Otita medie se manifestă mai ales la copii, dar uneori şi la adulţi. Simptomele pot apărea şi în cursul răcelii, dar, în acest c