Proiectul bugetului de stat pentru 2010 nu prevede o sumă de bani pentru lucrările la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care ar trebui să înceapă în această toamnă.
În luna septembrie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, spunea că, în funcţie de bugetul pe 2010, se va decide dacă statul are sau nu fondurile necesare pentru susţinerea participatiei de 51% pe care şi-a asumat-o Nuclearelectrica în compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4.
Costurile totale sunt estimate la 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că partea cu care ar trebui să contribuie Nuclearelectrica este de 2 miliarde de euro. O valoare concretă pe care o va avea investiţia se va cunoaşte în această toamnă, când va fi finalizat studiul de fezabilitate.
Restul acţiunilor sunt deţinute de şase companii private, respectiv CEZ, Enel, ArcelorMittal, RWE, Iberdrola şi GDF-Suez.
Iniţial, participaţia statului era de 20%, dar Ministerul Economiei a decis, în 2008, majorarea la 51%, considerând că statul poate găsi resurse să susţină această investiţie.
La începutul anului 2009, noua conducere a ministerului admitea că participaţia statului ar putea scădea, dacă se va dovedi că nu există banii necesari la buget.
Totuşi, secretarul de stat pe probleme energetice, Tudor Şerban, susţine că nu este necesară inserarea în bugetul de stat pentru 2010 a unei sume pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4.
„În acest an se va definitiva proiectul şi nu va fi nevoie de bani. Abia din 2011 sau la finele acestui an va fi nevoie, pentru că vor începe lucrările, dar atunci Nuclearelectrica va trebui să facă rost de bani“, a declarat Şerban, pentru „Adevărul“.
Potrivit unei hotărâri de guvern aprobate la finele anului 2008 privind susţinerea investiţiei de la Cernavodă, cea mai mare parte a participaţiei Nuclearelectrica, respectiv 800 de milioane de euro, va proveni