Bugetul intră azi în dezbateri parlamentare, dar trebuie finalizat şi aprobat până la 11 ianuarie, pentru că la 16, când soseşte la Bucureşti delegaţia FMI, să fie deja publicat în Monitorul Oficial.
Nota dominantă a bugetului pentru 2010 o reprezintă sărăcia şi austeritatea, însă chiar şi cu cheltuieli reduse statul are o lipsă de bani care se ridică la 31,9 miliarde de lei, circa 7,6 miliarde de euro. "Avem un buget care are două caracteristici extrem de neplăcute pentru cetăţenii români. Una este că bugetul, în total ca pondere din PIB, este la cel mai scăzut nivel european -x discutăm despre 31%-32% din PIB. Şi doi, avem cheltuieli salariale excesive, şi nu salarii sau pensii excesive.
Deci, este un buget la figuri impuse, ca să zic aşa, nu la liber alese", a declarat Sebastian Vlădescu la un post de radio. Nici în acest an, încasările la bugetul consolidat (n.r. - care cuprinde şi bugetul asigurărilor sociale) nu vor acoperi cheltuielile publice. Din start, Ministerul de Finanţe a prevăzut un deficit de 5,9% din PIB, ceea ce reprezintă 31,9 miliarde de lei.
Peste 50% din aceşti bani vor fi acoperiţi din surse externe şi pentru asta Finanţele pregătesc emisiuni de euroobligaţiuni, însă e de văzut în ce măsură o astfel de metodă poate da rezultate într-un an de criză.
DACĂ NU CURGE, PICĂ
Încasările pe care se bazează bugetul sunt în sumă de 168,85 miliarde de lei (31,3% din PIB). Statul crede că va aduna mai mulţi bani de la notari şi avocaţi, precum şi de la persoanele fizice române rezidente în Belgia, Luxemburg şi Austria. Impozitul pe onorariile practicate de avocaţi urmează să aducă dublu faţă de anul 2009, mai exact 2,5 milioane de lei.
Şi taxele şi tarifele rezultate din activităţile de metrologie se vor tripla, conform Proiectului de buget pe 2010. Jocurile de noroc sunt o altă zonă din c