Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu un consum considerabil de preparate tradiţionale: fripturi, cârnaţi, tobă, lebăr, caltaboşi, salate cu maioneză, dulciuri cât cuprinde. Fie preparate în casă, fie achiziţionate din supermarketuri, aceste produse îşi pun amprenta asupra organismului. Cum să scăpăm de toxinele care ajung în organism prin aceste preparate ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
SIMPTOME
Chiar dacă un organism intoxicat nu se manifestă dureros, există câteva simptome la care trebuie să fiţi atenţi. Astfel, dacă aveţi depuneri pe limbă, un miros neplăcut al gurii, dureri de cap, ameţeli, somnolenţă, apatie, oboseală inexplicabilă, un tonus scăzut, sunteţi iritat sau aveţi probleme digestive (constipaţie sau diaree), organismul vă atrage atenţia că nivelul toxinelor este mare.
De asemenea, un păr tern, un ten cenuşiu şi unghii care se exfoliază pot fi semne că în corp sunt prea multe "deşeuri" care trebuie îndepărtate. "Din păcate, mulţi dintre noi nu mai acordă atenţie semnelor date de organism", spune specialistul. Li se pare normal să fie obosiţi (dau vina pe un job solicitant), să aibă tenul tern sau părul nestrălucitor (acuză poluarea), însă lucrurile nu sunt chiar aşa.
Detoxificarea este un termen ce presupune un ansamblu de procese biologice prin care un organism neutralizează şi elimină produsele toxice rezultate din diversele metabolisme.
FĂRĂ CARNE
Profesorul Mencinicopschi recomandă că, acum, după Sărbători, din regimul alimentar trebuie exclusă carnea. "Legumele şi fructele crude, lichidele şi produsele naturiste ar trebui să nu lipsească de la nici o masă", spune profesorul. Eficienţa regimului alimentar creşte dacă dieta este însoţită de mişcare. Exerciţiile fizice, mersul alert stimulează sistemul cardiovascular şi procesel