La opt ani de la adoptarea euro, elevii „vânează“ mărcile germane aflate încă în circulaţie, în timp ce economiştii greci propun revenirea la drahme pentru a ieşi din criza economică.Aproximativ 14 miliarde de mărci sunt folosite în continuare ca mijloc de plată în Germania, în timp ce francul a fost repus în circulaţie în unele zone din Franţa.
După ce au renunţat cu entuziasm la vechea monedă în favoarea euro, nemţii s-au cam răzgândit şi privesc în urmă cu nostalgie la vremurile în care marca era un simbol al bunăstării de după cel de-al Doilea Război Mondial.
"Există în continuare 13,4 miliarde de mărci germane în circulaţie, jumătate în monede şi jumătate în bancnote", a declarat Adelheid Sailer-Schuster, directoarea filialei din Hamburg a Bundesbank, pentru cotidianul "Hamburger Abendblatt".
Nostalgia faţă de marca puternică
Această sumă este echivalentă cu circa şapte miliarde de euro. Dincolo de nostalgia faţă de marca puternică, un alt motiv pentru acest fenomen este faptul că, spre deosebire de alte ţări europene, Germania nu a impus un termen limită pentru schimbarea monedei naţionale cu euro.
În aceste condiţii, mărcile s-ar putea afla în circulaţie "şi peste 50 sau 100 de ani", a mai precizat Adelheid Sailer-Schuster. La filiala din Hamburg a băncii centrale vin zilnic circa 100 de persoane să schimbe mărci. Anul trecut au fost schimbate în euro în jur de 9,4 milioane de mărci germane, faţă de 158,5 milioane în 2008.
Monede pentru Africa
La iniţiativa "Opportunity International", o asociaţie ce luptă pentru drepturile persoanelor defavorizate, circa 6.000 de elevi s-au transformat în "detectivii mărcilor germane", în cadrul unei întreceri ai cărei câştigători vor fi anunţaţi pe 9 februarie.
Din septembrie anul trecut, elevii au început să colecteze monede ce vor fi predate asociaţiei şi schimbate în euro. De