Plata lunară pentru spaţiile comerciale, office şi rezidenţial, pe un trend descendent
Cel mai puţin afectate de criză sunt proprietăţile imobiliare din centrul Capitalei
La finalul lui 2009, specialiştii din domeniul imobiliar au afirmat că efectele crizei şi-au pus amprenta şi asupra închirierilor, iar ajustările cele mai drastice au fost făcute pentru spaţiile comerciale (10-50%) urmate de office (18-25%). În rândul închirierilor rezidenţiale s-au înregistrat cele mai mici reduceri de preţuri, şi anume 15-20%.
Potrivit analiştilor, toate segmentele din piaţa închirierilor au fost afectate de criză, dar în zonele periferice preţurile s-au redus cel mai mult, mai ales localitatea Pipera, în timp ce proprietăţile din centru au ţinut ştacheta ridicată. Reprezentanţii DTZ Echinox sunt de părere că pe termen scurt şi mediu (3-12 luni) chiriile vor înregistra un trend descendent, o viitoare stabilizare şi o posibilă revigorare fiind prevăzută pentru a doua jumătate a anului 2010.
O îmbunătăţire a situaţiei pieţei imobiliare, nu mai devreme de a doua jumătate a acestui an
"Este dificil să anticipăm care va fi primul sector din piaţă care îşi va reveni, ne aşteptăm însă ca revenirea să intervină mai întâi acolo unde căderea a avut loc mai devreme. Primele semne de înviorare a pieţei imobiliare sunt asociate cu reluarea finanţării şi îmbunătăţirea situaţiei economice. Segmente precum terenurile şi investiţiile depind în foarte mare măsură de condiţiile de finanţare, în timp ce evoluţia domeniilor industrial şi retail este strâns legată de nivelul consumului şi de starea generală a economiei. Tranzacţiile pe segmentul rezidenţial sunt influenţate atât de condiţiile de finanţare cât şi de veniturile populaţiei, de asemenea dependente de situaţia economică. Prin urmare, nu ne putem aştepta ca o îmbunătăţire a situaţiei pieţei im