Cei care au consumat prea multe alimente în vacanţa de sărbători şi se resimt sau au avut ghinionul de a aluneca pe gheaţă, trebuie să aibă portofelul plin, dacă vor să se trateze la o clinică privată. Însă, aici, cel puţin primesc o chitanţă pentru banii daţi.
Dacă, oficial, fiecare cetăţean al României beneficiază gratuit de toate serviciile medicale, neoficial, cei care ajung pe la medici scot bani grei din buzunare. La clinicile private, consultaţiile se plătesc, iar în schimbul banilor, clientul primeşte chitanţă.
Cei care au probleme cu inima şi trebuie să efectueze o ecocardiografie, trebuie să fie pregătiţi să plătească aproximativ 200 de lei la o clinică privată din Bucureşti. Pentru o electrocardiogramă cu interpretare, pacientul va plăti cam 60 de lei. O vizită medicală efectuată de un medic specialist din cadrul unuia dintre spitalele private din Capitală costă 92 de lei, în vreme ce pentru a beneficia de serviciile unui profesor sau conferenţiar clientul va scoate din buzunar 120 de lei. În cazul în care consultaţia este realizată de un specialist internaţional, clientul va plăti 217 lei.
La clinicile private, tariful unei consultaţii întreprinse de medicul specialist cardiolog variază în jurul a 100 de lei, iar preţul urcă la 120 de lei pentru serviciile unui profesor. Dacă pacientul revine la un control post consultaţie, va scoate din buzunar cam 45 de lei, pentru serviciile unui medic specialist, şi aproximativ 50 de lei pentru cele ale unui profesor.
Tarife diferenţiate
Tarifele se menţin şi în cazul altor specializări, cum este gastroenterologia. Cei care au nevoie de o ecografie pentru stabilirea diagnosticului, vor scoate din buzunar 110 lei, pentru o ecografie a abdomenului inferior şi 135 pentru o ecografie a abdomenului superior. Dacă cele două investigaţii se fac în cadrul aceluiaş