Aproape 20% din banii asiguraţilor vor fi daţi pentru plata datoriilor din 2009. Sumele alocate medicamentelor şi sporurilor scad consistent. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Reuters
1 /.
Pacientul român va veni şi în anul 2010 cu medicamentele de acasă, iar medicii vor avea venituri oficiale mai mici. Bugetul estimat pentru casa de asigurări de sănătate, care acoperă cea mai mare parte a cheltuielilor din sistem, nu arată deloc îmbucurător.
La Fondul Unic de Asigurări de Sănătate se vor aduna 15,3 miliarde de lei, după cum arată estimările. Din aceşti bani, aproape 3 miliarde de lei vor fi folosiţi pentru plata datoriilor acumulate anul trecut.
„Noi am cerut 21 de miliarde de lei, dar s-a estimat că puterea de colectare nu poate depăşi 15,3 miliarde”, a explicat, pentru EVZ, Adina Geană, director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Pe lângă banii CNAS, la bugetul sănătăţii se adaugă banii alocaţi Ministerului Sănătăţii, peste 4 miliarde de lei.
„Banii pentru medicamente ajung până în vară”
În aceste condiţii, termenele de plată pentru medicamente s-ar putea modifica din nou.
„Există ţări în Europa, spre exemplu în Italia, unde aceste plăţi sunt făcute la 360 de zile. Nu termenul de plată e important, ci mai degrabă regularitatea cu care se fac aceste plăţi, astfel încât să nu existe sincope în virarea sumelor datorate. Am putea avea şi noi un astfel de proiect”, a declarat, pentru Mediafax, Lucian Duţă, preşedintele CNAS, care intenţionează să pună punct şi „prescrierilor nejustificate” de medicamente.
De altfel, bugetul pentru medicamente va fi cu 10% mai mic decât anul trecut. „Plecăm cu un buget diminuat. Suntem prea săraci ca să ne permitem prescrieri nejustificate. Consumul de me dicamente a crescut cu 25%, dar nu a dus la îmbunătăţirea stării de