Alimentaţia bazată pe fructe şi pe legume, activitatea fizică şi ceaiurile din plante ne scapă de încărcătura de toxine acumulată de Sărbători. Mâncărurile grele, fumatul şi alcoolul îngreunează digestia şi slăbesc sistemul imunitar. Specialiştii ne sfătuiesc ca măcar de două ori pe an să facem o cură de detoxifiere.
Atunci când ne hrănim sănătos, organismul elimină în mod natural toxinele prin piele, rinichi, colon şi prin plămâni. Însă, cu timpul, din cauza poluării, bolilor, medicaţiei şi stilului de viaţă nesănătos, acest proces nu mai funcţionează corect.
Iar excesele făcute în perioada Sărbătorilor pot avea consecinţe precum tulburările digestive, creşterea tensiunii arteriale, mirosul neplăcut al respiraţiei, durerile de cap, ameţeala, oboseala şi iritabilitatea.
Specialiştii spun că dietele de detoxifiere trebuie urmate pe durate cuprinse între 7 şi 14 zile. Persoanele care au probleme cu inima, cu ficatul, cu rinichii şi cele care suferă de diabet trebuie să urmeze astfel de cure doar sub îndrumarea medicului.
Fără carne şi alcool pe toată perioada curei
Orice cură de detoxifiere presupune în primul rând eliminarea alimentelor greu digerabile, precum carnea, grăsimile, prăjelile, mezelurile, afumăturile, produsele cu aditivi alimentari şi cele cu un nivel crescut de conservanţi, dulciurile, făinoasele, zahărul şi băuturile carbogazoase.
De asemenea, cel puţin pe durata curei, trebuie excluse alcoolul, cafeaua şi ţigările. „O dietă fără produse animale are rolul de detoxifiere a organismului, mai ales în cazul persoanelor a căror alimentaţie este compusă exclusiv din carne, ouă şi din lactate.
Consumul excesiv de produse de origine animală are un efect toxic asupra organismului, mai ales în cazul persoanelor cu probleme renale, hepatice şi cardiovasculare", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la Clinica Bio Nutri