Liderii sindicatelor din invatamant au iesit nemultumiti de la prima runda de negocieri cu ministrul Educatiei, amenintand ca vor contesta la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta nr.114 prin care 15.000 de angajati din acest sector vor fi disponibilizati de la 1 septembrie.
Aurel Cornea, liderul FSLI, a declarat ca s-a stabilit de comun acord cu reprezentantii ministerului ca dialogul sa continue si sa fie transparent, atat la centru cat si la nivelul inspectoratelor scolare.
El a precizat ca toate datele puse la dispozitie arata ca bugetul Educatiei pe 2010 este numai in mod formal de 6% din PIB, in realitate el bazandu-se si pe venituri proprii care vor trebui sa fie aduse in special prin activitatile din cercetare, lucru aproape imposibil de realizat in lipsa unor investitii serioase.
"Bugetul numai in mod formal, pe hartie reprezinta 6% din PIB, in fapt bugetul a fost construit de Ministerul de Finante la indicatiile pretioase ale FMI si ne dezavantajeaza pentru ca investitiile s-au redus, fondurile pentru salarii s-au redus, in schimb au crescut banii pe care trebuie sa ii aducem din fondurile proprii", a comentat Cornea.
Printre masurile care au fost anuntate de minister pentru anul urmator se numara "cresterea numarului de ore in cazul directorilor si directorilor adjuncti de unitatile de invatamant, profesorii si invatatorii care au gradul 1 si peste 25 de ani vechime sa nu mai aiba norma redusa si comasarea claselor indeosebi in mediu rural dar si in mediul urman unde numarul de elevi este sunt numarul maxim stabilit de lege".
"S-a decis ca pana saptamana viitoare sa se transmita cifrele la inspectoratele scolare si sa se caute solutii de rezolvare", a mai precizat acesta, explicand insa ca in opinia sindicalistilor controversata Ordonanta de Urgenta "nu este de natura sa duca al imbunatatire