Pentru prima data, BNR se preocupa explicit de cresterea economica. Acum este randul bancherilor sa taie dobanzile si sa dea drumul la credite.
Pentru relansarea durabila a cresterii economice, in paralel cu continuarea scaderii inflatiei, BNR a redus ieri dobanda-cheie cu o jumatate de punct procentual, la 7,5% pe an, reusind sa surprinda pozitiv o piata obisnuita ca banca centrala sa se uite la inflatie si la curs si doar secundar la evolutia economiei, care a avut un an 2009 dezastruos.
Dobanda nu a mai fost atat de jos din decembrie 2007, minimul istoric fiind de 7% in vara aceluiasi an, cand economia "duduia". Ramane ca si bancherii sa reactionez acum prin ieftinirea creditelor, dupa ce au tot tinut dobanzile la lei la peste 15%.
Este pentru prima data cand Consiliul de Administratie al BNR ia o decizie de politica monetara invocand explicit ca obiectiv si cresterea economica alaturi de reducerea inflatiei, in conditiile in care statutul bancii centrale indica drept scop prioritar mentinerea stabilitatii preturilor, spre deosebire de banca centrala a SUA, care sta cu ochii si pe economie.
Majoritatea analistilor se asteptau la o mentinere a dobanzii sau la o reducere de cel mult 0,25% pe fondul incertitudinilor legate de adoptarea bugetului si reluarea acordului cu FMI si in contextul unor presiuni inflationiste mai mari cauzate de majorarea accizelor la inceputul anului.
BNR le-a contrazis insa asteptarile, constatand o "relativa ameliorare" a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in perspectiva detensionarii mediului politic. De asemenea, Banca Nationala foloseste termenul "recesiune" privind situatia economiei si remarca scaderea in continuare a creditului privat, mai ales a celui in lei, in conditiile mentinerii cererii reduse "pe fondul recesiunii economice". In acelasi context, acuza "nevoile subs