Dolarul australian a avut in 2009 cea mai mare apreciere in fata leului, de 28%, urmat de coroana norvegiana cu un randament de 19% si de dolarul canadian cu 16%.
Daca un roman ar fi vandut la inceputul anului trecut 100.000 lei si ar fi ales sa cumpere dolari australieni, la sfarsitul anului, cand ar fi vandut dolarii australieni, ar fi incasat 128.000 lei, cu 28% mai mult decat avea la inceputul anului.
"Dolarul australian a beneficiat de circumstante semnificativ mai optimiste decat cele prezente in debutul anului trecut in economiile G7, de un diferential pozitiv de dobanda comparativ cu dolarul american si de perceptii tot mai puternice in legatura cu posibilitatea majorarii acestuia, si totodata de statutul de «proxy» al Australiei pentru revirimentul remarcabil al economiei chineze. In cazul coroanei norvegiene a contat in particular aprecierea importanta a pretului petrolului, de aproape 78%", comenteaza Mihai Nichisoiu, analist pe piete internationale la societatea de servicii financiare Tradeville (Vanguard).
Aurul a batut toate valutele
Un roman poate cumpara valute de la o casa de schimb bancara sau non-bancara. De asemenea, poate deschide o pozitie de cumparare sau de vanzare pe valuta respectiva prin intermediul unui broker specializat pe pietele valutare (forex), caz in care tranzactia efectuata in marja amplifica profitul potential sau pierderea potentiala.
"Pariurile de genul acesta sunt extrem de riscante si foarte putin recomandate ca investitie de tip depozit. Nu este indicat ca persoanele fizice sa isi asume un astfel de risc valutar, ci mai degraba sa il evite, evaluand nevoile viitoare de a utiliza acei bani si structura valutelor care urmeaza a fi cheltuite. In cazul speculatiilor, nu cred intr-o directie asumata pe un an, strategia trebuie actualizata in permanenta", comenteaza Dorin Badea, seful Trezoreri