PLANURILE NOULUI MINISTRU. Alături de fumători, la bugetul sănătăţii vor contribui şi amatorii de produse fast-food. Sursa: Hepta
Resursele secătuite ale Sănătăţii ar putea fi completate din bani proveniţi din taxa pe produsele fast-food, a spus, ieri, Atilla Cseke, noul ministrul al sănătăţii.
În 2010 vor fi bani mai puţini pentru medicamente, pentru materiale şi produse sanitare ori pentru sporurile celor care muncesc în condiţii grele, bani care ar putea fi recuperaţi printr-o astfel de măsură, similară „taxei pe viciu”.
Se peticesc lipsurile
Astfel de taxe se aplică şi în ţări precum Franţa, Germania, Marea Britanie, al căror model ar putea fi urmat de România, însă ministrul sănătăţii a evitat să precizeze valoarea taxei şi sumele pe care le ţinteşte prin aplicarea ei, înainte de a avea o discuţie cu producătorii de alimente.
„Vor fi dificultăţi mari în ce priveşte programele de sănătate, iar fondurile prevăzute sunt departe de a acoperi necesarul. Suntem nevoiţi să găsim măsuri de eficientizare. Nu sunt mulţumit de bugetul alocat domeniului sanitar, dar este unul de criză”, afirmă el.
Totuşi, nici anul trecut, când Ministerul Sănătăţii, ar fi trebuit să profite din plin de banii proveniţi de la taxa pe viciu, fondurile nu i-au revenit în totalitate. Actualul ministru speră însă ca prin noua taxă nu doar să peticească lipsurile din sistem, ci să facă şi investiţii în infrastructura spitalelor.
Tot o măsură prin care sunt vizate economii este şi trecerea cât mai multor spitale în subordinea primăriilor şi concedierea unei părţi personalului administrativ din spitale - şoferi, portari, femei de serviciu, personal Tesa etc.
„Majoritatea spitalelor, dar şi institutele de cercetare vor fi transferate către autorităţile locale, până la 1 iulie 2010”, a precizat mi