Conform datelor publicate in proiectul de buget pe 2010, cheltuielile de cercetare sunt practic aceleasi ca cele din 2009 si cu mult mai mici ca cele din 2008. Asociatia Ad Astra a evaluat aceasta suma ca fiind 0,26% din PIB.
Este interesant a compara aceasta valoare cu cea din actele normative si angajamentele nationale si internationale semnate si convenite cu factorii decizionali romani, inclusive cu actualul prim-ministru. Acestea sunt sintetizate in scrisoarea asociatiei Ad Astra trimisa Guvernului Romaniei la sfarsitul anului trecut.
Citez, “prin Pactul Naţional pentru Educaţie partidele parlamentare s-au angajat să asigure “în perioada 2008-2013, din alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% pentru cercetare, pentru a aşeza sistemele de educaţie şi cercetare pe o temelie financiară solidă, pe durată medie şi lungă”. Pactul a fost semnat în 5 martie 2008 de către toate partidele parlamentare (PDL, PSD, PNL, UDMR, PC, grupul minorităţilor naţionale) prin preşedinţii acestora, inclusiv de către actualul Prim Ministru, domnul Emil Boc. Pactul a fost semnat, de asemenea, de fostul şi actualul Preşedinte, domnul Traian Băsescu”.
Conform OG 57/2002, aprobată prin Legea 324/2003 (Legea Cercetării), articolul 49, cu modificările la zi, “fondurile alocate anual în bugetul de stat la capitolul Cercetare ştiinţifică reprezintă o prioritate a cheltuielilor bugetare” şi “din fonduri publice se alocă sume pentru acţiuni finanţate pe bază de programe, precum şi pentru celelalte cheltuieli, stabilite în condiţiile legii, asigurându-se anual o creştere a alocaţiilor bugetare, astfel încât în anul 2010 să se atingă nivelul de 1% din produsul intern brut.”
În cadrul negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat prin Documentul de poziţie privind Capitolul 17 – Ştiinţa şi cercetarea, să asigure