În toată ţara, 100.000 de armeni, lipoveni şi ucrainieni prăznuiesc Naşterea Domnului. Decalarea religioasă s-a produs încă din anul 1924, când o parte dintre ortodocşi nu au acceptat trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian.
Aseară, în ajunul Crăciunului lor, armenii au luat parte la slujbă şi la serbarea de pom dedicată celor mici, unde copiii l-au întâmpinat pe Moş Crăciun şi i-au cântat colinde.
„Sărbătorim totul în aceeaşi zi pentru că în primul secol al creştinismului, sfinţii apostoli au decis aşa“, a spus preotul armenilor din Dobrogea, protoiereul Avedis Mandalian. El a precizat că armenii sărbătoresc Crăciunul odată cu Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta este sigura deosebire între credincioşi.
Sarmale umplute cu grâu, nelipsite de la masă
„Mulţi greşesc. Nu este vorba de calendar pe stil vechi, este vorba doar de o altă interpretare“, a precizat el. După sfânta împărtăşanie, credincioşii se pot înfrupta din gustoasele bucate, pregătite special pentru această zi. La prânz, familiile se adună în jurul mesei, din care nu lipsesc preparatele din orez, sarmale în frunză de viţă umplute cu grâu.
Harisa, mâncare tradiţională
Mâncarea tradiţională se numeşte harisa, care se prepară din carne mai grasă din oaie, pasăre, porc şi grâu. „Se fierb împreună, iar în final se obţine o pastă foarte consistentă. Se serveşte cu ulei, puţin chimen“, a mai declarat protoiereul Avedis Mandalian.
Lipovenii, în Ajun
Georgeta Nicolau (foto), de 44 de ani, din Sulina, găteşte mâncăruri tradiţionale nu doar pentru masa de Crăciun, ci şi pentru Ajun. „Tradiţia la noi este să avem şi meniu pentru Ajunul Crăciunului. În ziua când primim colindătorii, punem pe masă scordolea, vareniki, ozvaz şi cuchea“, povesteşte gospodina.
Tort din peşte
Scordoleaua este un preparat pentru care aveţi nevoie de peşte f