» Bugetul Sanatatii pe 2010 – 3,7% din PIB – este aproape acelasi cu cel de anul trecut, care a acoperit cheltuielile sistemului doar pe primele trei trimestre, adica pana in toamna. Vor fi afectati mai ales bolnavii cronic si serviciile medicale de urgenta.
» Grav este ca din acest buget trebuie platiti si banii cheltuiti de sistemul sanitar in avans pe trimestrul IV din 2009, ceea ce inseamna ca bugetul pe 2010 se va termina pana in vara, atentioneaza specialistii.
» Ministrul de resort, Cseke Attila, declara ieri ca nu este multumit de bugetul alocat Sanatatii si ca se va stradui sa aduca bani in sistem inclusiv prin introducerea unei taxe pe fast food, de la care spera sa dubleze bugetul Sanatatii.
Cel mai grav afectate de lipsa banilor din sistemul sanitar vor fi programele nationale de sanatate, al caror buget dedicat a fost redus cu 82% fata de anul trecut si care asigurau servicii medicale gratuite pentru zeci de mii de pacienti cu boli grave precum diabet, SIDA, cancer, afectiuni cardiace, pulmonare si altele. Vor fi dificultati – conform de-claratiilor de ieri ale ministrului Sanatatii, Cseke Attila –, si in asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare in unitatile de primiri urgente si in cele de transfuzie sangvina, domenii ale caror fonduri au fost restranse fata de anul trecut cu 50%.
In urma cu o luna si jumatate, la sfarsitul lunii noiembrie 2009, Societatea Academica Romana (SAR) publica un trist raport asupra situatiei din sistemul sanitar, intitulat "Intra sanatatea in coma?", si care avertiza ca la jumatatea anului 2010 sistemul medical din Romania va claca. "Partea proasta este aceea ca nu exista o strategie coerenta din care sa rezulte o viziune clara referitoare la sanatatea publica. si, chiar daca acum, cu toate ca este tarziu, sa zicem ca se va pune la punct o reforma bine