Piaţa de capital a fost şi în acest an decuplată de la economia României, acţiunile listate la bursă înregistrând creşteri de până la 200%, randamente impresionante chiar şi pentru cei care au intuit revenirea. Dacă există ceva în economie care a mers foarte bine în 2009, acesta este piaţa de capital. Cu o evoluţie împotriva direcţiei economiei în general, bursa şi fondurile mutuale au înregistrat creşteri ce au depăşit şi cele mai optimiste prognoze. Anul nu a deb
Piaţa de capital a fost şi în acest an decuplată de la economia României, acţiunile listate la bursă înregistrând creşteri de până la 200%, randamente impresionante chiar şi pentru cei care au intuit revenirea.
Dacă există ceva în economie care a mers foarte bine în 2009, acesta este piaţa de capital. Cu o evoluţie împotriva direcţiei economiei în general, bursa şi fondurile mutuale au înregistrat creşteri ce au depăşit şi cele mai optimiste prognoze.
Anul nu a debutat sub cele mai bune auspicii, întărind pesimismul celor care anticipau un nou an de scădere. După un an 2008 groaznic pentru piaţa de capital, în care pierderile investitorilor s-au ridicat la milioane de euro, după deprecieri de 80% sau chiar mai grave, majoritatea jucătorilor vedeau piaţa ducându‑se tot în jos. Bursa a rămas însă decuplată de la direcţia economiei şi, ajutată de situaţia pozitivă de pe pieţele internaţionale, a revenit puternic pe creştere.
„Anul care se încheie nu a fost unul simplu pentru piaţa de capital“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. „Preţurile acţiunilor au recuperat în parte scăderile mari din 2008, însă valoarea tranzacţiilor a continuat să scadă“, adaugă acesta, arătând astfel problema care a dominat şi în 2009 piaţa de capital: lichiditatea extrem de scăzută. Trendul ascendent nu a fost totuşi împiedicat de valoarea redusă a tranzacţiilor. Surpriza creşterii burs