O lună şi nouă zile, atât îi mai desparte pe liceenii din clasele a XII-a - dar şi pe cei care termină clasa a XIII-a - de primele emoţii ale bacalaureatului. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Cea dintâi sesiune din 2010 va începe la mijlocul lunii viitoare, şi nu în iunie, cum era până acum.
Pentru prima dată în ultimii zece ani, după multiple modificări - aduse de fiecare nouă conducere de la Educaţie - România va avea un Bac simplificat: cu trei probe scrise, în loc de şapte, şi trei testări ale competenţelor lingvistice şi digitale.
Tot ca element de noutate, elevii nu vor mai găsi pe siteul ministerului (subiecte2010.edu.ro/bacalaureat) sutele de subiecte posibile, ci doar modele pentru fiecare probă, orală sau scrisă.
Aşadar, după ce, între 10 şi 18 decembrie s-au înscris, candidaţii vor intra în focuri luni, 15 februarie. Prima probă, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (15-17 februarie) va dura cel mult 15 minute.
Elevii vor primi un text, îl vor citi cu voce tare şi vor răspunde la întrebările de pe biletul de examen. La final, vor fi încadraţi într-unul dintre cele trei niveluri: mediu, avansat sau experimentat.
Examen pe computer
Ceva mai complicat va fi la testele de competenţe lingvistice la o limbă străină (candidaţii pot alege între 14 limbi studiate). Proba are trei etape: scris (90 de minute), oral (10-15 minute), înţelegerea tex tului audiat (20 de minute).
O veste bună însă pentru cei care au deja atestate recunoscute internaţional (Cambridge, IELTS, Toefl): ei nu vor mai susţine această probă, documentele le vor fi echivalate.
Cât priveşte testul de abilităţi digitale, aici subiectul va fi structurat pe patru categorii de itemi (competenţe elementare, conceptele de bază privind sistemul de