Bursa locala a inchis cea de-a doua sedinta din acest an in crestere cu 3,7% pe indicele BET, insa la nivelul lichiditatii rulajul pietei abia a depasit 4,3 mil. euro. Indicele societatilor financiare BET-FI a urcat cu putin peste 2%, iar sectorul energetic, redat de indicatorul BET-NG, a avansat cu 3,3%, pe fondul aprecierilor puternice ale companiilor petroliere.
"Sincer, m-au surprins aceste doua zile de crestere pentru bursa locala. Ma asteptam mai mult la o corectie in piata decat la aprecieri, dar m-as bucura sa tina cat mai mult o astfel de evolutie. Din pacate insa semnalele pe care le primesc de la majoritatea clientilor arata o inrautatire la nivelul economiei reale, in special din cauza lipsei de circulatie a banilor in economie. Facturile se emit, dar se incaseaza chiar si dupa 150 de zile", a explicat Ciprian Zah, broker in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.
Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au continuat aprecierile incepute luni, de data aceasta cu cresteri de 3% si respectiv 5,2% peste referinta. Societatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au urcat si ele cu 1,6% si respectiv 3,9% fata de cotatia de luni.
La categoria societatilor financiare aprecierile de ieri au fost ceva mai reduse, cel mai mare avans fiind inregistrat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu putin peste 3% fata de referinta. Restul SIF-urilor au marcat aprecieri cuprinse intre 1,3% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si respectiv 2,6%, pe actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).
In sectorul bancar, cea mai mare crestere au marcat-o titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au urcat cu aproape 4%, urmate indeaproape de aprecierea actiunilor BRD, de 3,8% fata de cotatia de luni. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au avansat cu 2,8%, pana la cotatia de 2,23 lei/actiune.
"Se observa