Deşi abia a intrat în vigoare, Legea salarizării unice intră în dezbaterea experţilor statului şi a sindicaliştilor pentru a fi modificată. Actul normativ care stabileşte grila de salarizare pentru bugetari a dat naştere multor controverse în cursul anului trecut. Protestele sociale nu au oprit Executivul să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe marginea acestei legi la 15 septembrie. Întrucât Guvernul nu a reuşit să-i convingă pe partenerii sociali că leg
Deşi abia a intrat în vigoare, Legea salarizării unice intră în dezbaterea experţilor statului şi a sindicaliştilor pentru a fi modificată.
Actul normativ care stabileşte grila de salarizare pentru bugetari a dat naştere multor controverse în cursul anului trecut. Protestele sociale nu au oprit Executivul să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe marginea acestei legi la 15 septembrie.
Întrucât Guvernul nu a reuşit să-i convingă pe partenerii sociali că legea este una echitabilă şi pentru a opri protestetele sindicale, guvernanţii au fost de acord să introducă în textul legii un capitol privind aplicarea etapizată a legii.
Acest lucru implică în primul rând înfiinţarea unei comisii formate din reprezentanţi ai mai multor ministere (Muncii, Finanţelor, Apărării Naţionale, Externe, Justiţiei, Educaţiei, Sănătăţii) şi ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional.
Astfel, chiar dacă legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2010, actul normativ va trebui modificat în cursul acestui an.
3 zile de discuţii Guvern - sindicate
Începând de miercuri, 6 ianuarie, sunt demarate discuţiile pe marginea actlui normativ pentru a se stabilii ce salarii rămân în grila unică. „Timp de 3 zile (miercuri, joi şi vineri), experţii ordonatorilor principali de credite şi reprezenatnţii sindicatelor vor discuta pentru a clarifica modul de aplicare a legii”, a spus Bogdan