Policlinica Batistei, o constructie de la sfarsitul secolului XIX, de pe strada Batistei, risca sa sfarseasca sub lama buldozerelor, asa cum s-a intamplat cu multe alte case din Bucurestiul vechi.
Jumatate din imobil, aflat la nr. 27 A, a fost restituit in anul 2003 pe Legea 10/2001 unei anume Lucia Tretinescu. Conducerea Policlinicii a contestat in instanta actul de proprietate, judecandu-se cu proprietarul timp de 5 ani. In final insa instanta i-a dat dreptate tot proprietarului desi, in 2003, legea nu permitea restituirea in natura a imobilelor care erau de utilitate publica, iar policlinica se incadreaza in aceasta categorie.
In 2008, cu cateva zile inainte ca Adriean Videanu sa-si termine mandatul de la Primaria Capitalei, acesta a semnat o dispozitie pe Legea 10/2001, restituind si cealalta jumatate de casa, aflata la nr. 27, unui alt proprietar. Fostul primar a fost obligat de o hotarare judecatoreasca sa faca acest lucru. Si de aceasta data conducerea policlinicii a atacat actul de proprietate, procesul aflandu-se inca pe rol.
In luna iunie a anului trecut, propriatarul jumatatii de cladire de la nr. 27A a cerut un Certificat de Urbanism, manifestandu-si oficial intentia de a demola imobilul. Mai mult, de circa o luna, ferestrele constructiei au fost scoase, aceasta fiind lasata sa se autodistruga.
In acest moment, policlinica mai functioneaza doar in jumatate de cladire. Daca va pierde procesul, unitatea medicala va trebui sa se mute in alta cladire, pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii.
Casa a apartinut unor dezvoltatori imobiliari
Autorizatia de construire pentru cele doua cladiri principale de pe Str. Batistei 27 si 27A, a fost obtinuta in 1896, proprietarii initiali ai ambelor imobile fiind F. Böhacker si L. Schindl. Acestia sunt sunt un cuplu de promotori imobiliari de la sf. sec.