Conflictele energetice pe tema gazelor naturale dintre Rusia şi Ucraina şi criza economică fac ca România să vireze, alături de alte state din centrul şi estul Europei, către rezervele neconvenţionale de gaz. România va fi unul dintre statele unde gigantul petrolier Statoil va dezvolta câmpuri de gaze naturale din surse neconvenţionale, potrivit Bloomberg. Peter Mellbeye, şeful diviziei internaţionale de explorare a Statoil, a declarat în noiembrie că Statoil şi partenerul său american Chesapeake Energy au semnat un acord pentru astfel de operaţiuni în România, Ucraina şi China.
RESURSE NECONVENŢIONALE
Marea bogăţie a Mării Negre sunt hidraţii de gaz, cunoscuţi şi drept "gheaţa inflamabilă", potrivit publicaţiei americane Business Week. Odată extras de pe fundul mării, gazul solid este uşor de transportat în containere şi nu necesită tehnologii scumpe de procesare, ca în cazul gazului natural lichefiat (LNG). Despre aceşti hidraţi de gaz se crede că se găsesc în mari cantităţi în Marea Neagră. Dacă este exploatată local, această bogăţie va diminua dependenţa UE de conductele ruse şi de riscul asociat al unor închideri ale robinetului pe motive politice, continuă Business Week.
Aceste zăcăminte neconvenţionale sunt exploatate într-o măsură foarte mare în SUA, iar producerea de mari cantităţi, coroborată cu scăderea consumului din cauza crizei, a făcut ca producătorii din astfel de surse să aibă dificultăţi financiare. Acum, marile companii petroliere şi de gaz din Occident vor să implementeze aceeaşi idee şi în estul Europei, ca reţetă pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc şi de monopolul Gazprom.
OFENSIVA AMERICANĂ
Gigantul petrolier american ConocoPhillips, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din America de Nord, s-a alăturat cursei prin forări în Polonia, transmite Dow Jones Newswires. De as