Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc, azi, Botezul Domnului, iar mâine, pe Sfântul Ioan. Sursa: Codrin Prisecaru Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului, Descoperirea Cuvântului Întrupat. Cărţile sfinte spun că în această zi, la împlinirea vârstei de 30 de ani, Iisus a fost botezat în apa Iordanului, de Sfântul Ioan Înaintemergătorul.
În această zi se sfinţeşte Agheazma Mare, din care credincioşii gustă pe nemâncate, în zile de post şi ajunare sau la sărbători mari. Se obişnuieşte (mai ales în Moldova) să se guste din apa sfinţită timp de opt zile la rând, până la odovania praznicului, pe 13 ianuarie inclusiv.
Totodată, cu agheazmă se stropesc grajdul, animalele, pomii din livadă, casa. Se spune că nu e bine să speli rufe azi, când toate apele sunt sfinţite.
În Bucovina, în ziua Botezului se face purificarea aerului, prin focuri, în cadrul unui obicei numit Ardească. Tot aici, există sate în care vecinii, prietenii şi rudele obişnuiesc să se colinde reciproc, aşa cum, în alte comunităţi, ţăranii umblă mascaţi.
Bătrânii spun că pomii încărcaţi cu promoroacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează sunt semn de rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc în această noapte despre locurile în care sunt ascunse comori.
Boboteaza la Patriarhie
Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, oficiază, azi, slujba de Bobotează pentru care au fost pregătiţi peste şapte mii de litri de apă, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, 1000 de litri fiind deja sfinţiţi de ieri.
Apa a fost adusă de Brigada de Pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti dintr-un puţ de mare adâncime, în maşini special pregătite pentru această